ROMERNAS HISTORIA

Välkommen till Romernas garderob

Nu kan du pröva de romska kläderna genom att ta en bild på dig själv. Du kan använda dig av en digitalkamera, Iphone, Ipad eller annan smartphone.
Hemsidan är interaktiv. Du behöver en webbläsare som klarar HTML5. Vill du sedan testa dina kunskaper klickar du på Uppgifter.
Romernas kläder har alltid varit utmärkande och klädseln har varit ett sätt för romer att identifiera (känna igen) varandra vart än de kom. Romerna bar sina kläder med respekt för varandra och sig själva. Stora delar av den mänskliga kroppen är tabu bland romer och kläder som kunde anses vara utmanande bars inte av romer.

De romska kvinnorna bar oftast långa färgglada kjolar med blusar i olika stil. Männen bar oftast en svart byxa, väst, stövlar och hatt. Klädseln skiljde sig beroende på vilken stam romerna tillhörde, hur gamla de var, om de var gifta eller ogifta och om de var i sorg (när någon dör).

Ogifta unga kvinnor bar ofta kortare kjolar än gifta kvinnor. Gifta kvinnor bar ”diklo”, en huvudduk som symbol för hennes äktenskap. Om en kvinna var gravid bar hon en ”ketrinsa”, ett förkläde för att dölja sin mage och graviditet. En gift kvinna bar ofta mer smycken än en ogift kvinna eftersom den gifta kvinnan ansvarade för familjens förvaring av kapital. En ogift kvinna kunde bli förälskad och ”rymma iväg” och då skulle även familjens besparingar försvinna.
En ogift man bar ofta svarta byxor, vit skjorta och kavaj.
Romska kläder, Foto Joakim Söderberg

En gift man bar ofta kostym med väst, hatt och svarta stövlar. En gift och respekterad romsk man hade ofta en träkäpp med ett utsmyckat ornament och ett fickur. En gift man kunde ha en stor mustasch eller skägg medan den ogifta mannen kunde vara utan. Väldigt få romer bar en vigselring som bevis på deras äktenskap.

När romerna var i sorg bar man svarta kläder under en bestämd tid, 6 veckor, 6 månader eller 1 år. Kvinnorna fick inte sminka sig eller på annat sätt förbättra sitt utseende Männen fick inte raka sig eller på annat sätt förbättra sitt utseende under tiden de bar sorg. Efter den bestämda tiden brände eller slängde romerna de svarta kläderna.

Idag bärs oftast traditionella romska kläder av de finska romerna, Kaale. I Sverige lever ca 5 – 10 000 finska romer. En finsk-romsk kvinnas klädsel utmärks ofta av en svart sammetskjol som är sydd av upp till 10 meter sammetstyg.
Idag har klädkoden för många romer förändrats.
Nu kan du pröva de romska kläderna genom att ta en bild på dig själv. Du kan använda dig av en digitalkamera, Iphone, Ipad eller annan smartphone. Ladda upp din bild och pröva hur du ser ut i romska kläder.

Läs här hur du gör för att få bästa resultat.
Se till att du har en vit bakgrund och bra ljusförhållande. Ta en bild av ditt huvud rakt framifrån. Ladda upp bilden och ändra storlek på din bild direkt på sidan. Du kan sedan byta plagg genom att trycka på någon av bilderna under den stora bilden eller bläddra igenom alla plaggen med hjälp av pilarna. Vill du spara en bild och skriva ut den så går det bra.