ROMERNAS HISTORIA

Intervjuer med romer

”Vi visste inte vad semester var”
Beitus

Vi intervjuar Beitus, en man som tillhör den romska gruppen arli. Han är född 1961 i Kosovo i forna Jugoslavien. Vi börjar med att fråga honom om hans barndom.

Barndom
Kan du berätta för oss om din uppväxt och barndom?
– Min uppväxt var jättesvår. Vi var åtta personer i min familj; mamma, pappa och sex barn. Vi var fyra pojkar och två flickor. Min far hade inget stadigt jobb, inte mor heller. Min far jobbade som svetsare och vi jobbade i Vojvodina, som är en del av Serbien. Vi planterade majs, socker och blommor. I min barndom var det inte som nu, man tänkte inte på vänskap, man tänkte på att jobba. Mina föräldrar krävde att vi skulle hjälpa dem i lantbruksarbetet. Man var tvungen att jobba under sommaren för att ha mat till vintern. Vi visste inte vad semester var. Så var det i min generation. I dag planerar man vad man ska göra under sommaren och vart man ska åka, men så var det inte förr i tiden.
Hur var det med skolan på den tiden?
– Det fanns en skola men där undervisade de inte på vårt språk. Det var svårt i skolan och det var språket som var problemet. Undervisningen var bara på albanska, vi var romer och talade romani. Det tog lång tid innan vi lärde oss albanska och innan vi kunde språket blev vi underkända.

Att skaffa sig ett levebröd
Fick ni flytta från olika byar eller bodde ni i samma område?
– Vi bodde i en by, men det fanns inte alltid tillgång till jobb i den byn. Därför var vi ibland tvungna att resa runt för att få jobb, bland annat till Makedonien. Dit åkte vi ibland för att jobba i kortare eller längre perioder. Vi brukade plocka paprika och tomater. När det inte längre fanns något att göra där reste vi till en annan plats och plockade majs. Det gjorde vi bland annat i Vojvodina.

Bostad
Bodde ni hus, lägenhet eller tält?
– Vi hade inget eget hus när vi var små utan vi fick hyra bostad. När vi blev lite äldre lyckades vår familj bygga ett eget hus. Det tog lång tid men vi lyckades till slut.

Giftermål
Hur träffade du din fru?
– När jag var ung fick man inte prata med tjejer om man var kille. Om man gjorde det och pappa fick reda på det kunde man få stryk. Vi hade alltså inte möjlighet att träffas för att lära känna varandra. Det var pappa och mamma som bestämde, de valde en tjej från en bra familj. Oavsett vem bruden var så var det föräldrarna som bestämde. Man fick inte säga nej till dem.

Hälsa
Berätta om hur det har varit att hålla sig ren och frisk under ditt liv.
– Vi höll oss friska. För det första eftersom vi inte blandade oss med andra. Som jag kommer ihåg åt vi likadant som idag. Men grönsaker och frukt var inte kemiskt odlade och växte inte i växthus. Vi tänkte inte på det men vi var friskare på den tiden.
När barnen var sjuka, vad gjorde ni då?
– Det fanns ju läkare men vi gick aldrig dit. Vi gjorde läkemedel från blommans alla blad. De gamla lärde oss unga att göra egna läkemedel. Vi lärde oss så vi kunde ge detta vidare till våra barn. Alla blommor hade olika effekt som gjorde att vi blev friska.
Hur var det för en kvinna när hon skulle föda, fick hon besöka sjukhuset?
– Nej, varje gravid kvinna födde i sitt hem och det var äldre kvinnor som hjälpte till. På det sättet kunde kvinnan vara säker på att barnet inte skulle bli skadat.
Brukade ni få hjälp av samhället när någon var sjuk?
– Nej, nej, ingen brydde sig. Vi var utslängda överallt. Det kändes som att ingen fanns där för oss.

Familj och barn
Vad har du önskat att ditt barn ska lära sig? – Skolan är självklart bra, men i skolan händer det mycket. Barnen umgås med kompisar och gör saker som de inte skulle göra. Skolan är till för att klara en utbildning, inte för att göra något dumt. Här i Sverige har du möjlighet att klara skolan, men det gick inte i Kosovo. Men nu, vilket språk du än talar, går det att klara en utbildning.
Vill du att ditt barn ska gå i skolan och få en bra utbildning?
– Det är jättebra att barn går i skolan. Det är viktigt att få en bra utbildning. Då blir det lättare att få jobb. Det är synd om de barn som inte klarar av att få en utbildning. I dag finns det mycket ny teknik som kan hjälpa barnen när de är i skolan, exempelvis internet och mobiltelefoner.

Samhälle och fritid
Berätta om umgänget med andra romer.
– Förr umgicks vi bra med varandra. Men 1972 kom en tid då det var många som åkte i väg för att jobba i Tyskland, Schweiz och Italien. Det fanns folk som ljög för våra gamlingar. De berättade att man kunde bli mördad av tyskar och italienare. De lurade oss bara för att de själva ville åka. Några av romerna åkte, några stannade. Så var det.
Hur är kontakten med romer här i Sverige?
– Det går bra med romerna. Vi pratar med varandra men ändå är varje person för sig. Alla har sin väg, sina jobb. Alla kämpar för att få jobb. Det är inte som på 1970-talet. Nu är det annorlunda.
Hur är kontakten med samhället? Får ni få hjälp om ni behöver?
– Ja, nu finns det människor som hjälper oss. Det finns sociala inrättningar och organisationer där vi kan få hjälp. Men detta är bara i Sverige, inte i Kosovo till exempel. I Sverige spelar det ingen roll vad man har för nationalitet, om man är rom eller svensk. Svenskarna, de respekterar oss. Det är i första hand det du gör som är viktigt här, vi har alla samma rättigheter. Det är det som är bra i Sverige.

Religion
Är du aktiv i någon kyrka?
– Jag tror på Gud. Jag tror att det är vår grej att vi ska vara närmare Gud och att vi ska hålla oss till hans styre.